четвртак, 1. децембар 2011.

L-Arginin - ARGI + ( 320 )

ARGI +
                            L-arginin + vitaminski kompleks + voce.

 L-arginin je amino kiselina koja je toliko mocna da je naucnici zovu "carobni molekul". Razlog za to je sto nas organizam pretvara L-arginin u azot-monoksid, molekul koji pomaze krvnim sudovima da se opuste i rasire radi boljeg protoka krvi. Bolji protok krvi znacajno pomaze mnoge vazne funkcije u nasem telu.
  • Normalan krvni pritisak
  • Opste zdravlje kardiovaskularnog sistema
  • Funkcija imunog sistema
  • Rast misica
  • Rast i obnavljanje kostiju i tkiva
  • Musku polnu funkciju
  • Metabolizam masti i glukoze
  • Proizvodnja hormona koji deluju protiv starenja
 Za otkrice njegove uloge u organizmu grupa istrazivaca je 1998. godine primila Nobelovu nagradu u oblasti fiziologije (R. Furchgott, L. Ignarro, F. Murad).
L Arginin
čudesni molekul

L-arginin je semi esencijalna aminokiselina koju organizam proizvodi samo pod posebnim uslovima, u prisustvu određenih materija. Ako te materije nedostaju u organizmu, ili nisu prisutne u potrebnoj srazmeri, L-Arginin se pretvara u esencijalnu odnosno potrebnu aminokiselinu i njen nedostatak se obavezno mora nadoknaditi. Nedonošče nije sposobno da ga proizvede, zbog toga u hranu tih beba obavezno treba dodati ovu aminokiselinu. Za njegovu nadoknadu se moramo pobrinuti i kod problema sa apsorpcijom i kod bubrežnih bolesti jer se u tom slučaju smanjuje sinteza L-Arginina u organizmu. Osnovne materije kao što su kreatin, azot oksid, materije za transfer impulsa u mozgu ili prekursor belančevine koja reguliše imunitet, takođe sadrži arginin. Pošto se L-Arginin može naći u ljudskom organizmu, njegovo unošenje nema štetno dejstvo. L-Arginin je podloga za sintezu azot oksida i kao takva, ima brojne povoljne osobine. Povećanjem njegovog nivoa u organizmu se pospešuje stvaranje azot oksida.
Azot oksid je 1992. godine proglašen „molekulom godine“, a oni naučnici koji su opisali njegovu ulogu u fiziologiju su 1998.godine dobili Nobelovu nagradu u oblasti medicine i fiziologije!
Azot oksid je važan vazodilatator (pospešuje širenje zida krvnih sudova). Zahvaljujući njegovoj sintezi, u krvnim sudovima sa proširenim zidovima cirkuliše veći volumen krvi i tako se ostvaruje snabdevanje kiseonikom, hranljivim materijama tečnošću i hormonima. Zahvaljujući tome može se poboljšati funkcionisanje skoro svakog organa. Zato ima i veliku ulogu u održavanju ili uspostavljanju zdrave cirkulacije, visokom pritisku, zakrečavanju krvnih sudova ili sužavanju koronarnih krvnih sudova. Brojna kardiološka ispitivanja ukazuju da kod srčanih bolesti možemo ublažiti bol u grudnom košu i povećati dejstvo, snagu i rad mišića srca.
U transplantovanim organima brzo nastaje zakrečavanje krvnih sudova. Ovo opasno stanje može da postane hronično i često dovodi do nove transplantacije ili smrti. U krvnim sudovima transplantovanog tkiva, kontinuirano se povećava broj ćelija glatkih mišića, zbog čega se sužava presek krvnih sudova i to dovodi do pogoršanja cirkulacije. Nastanak prevelikog broja ćelija glatkih mišića nastaje i zbog imune reakcije na transplantovana tkiva. U takvim uslovima se azot oksid ponaša kao citoprotektivni faktor (faktor za zaštitu ćelija), jer smanjuje toksičnost koju izazivaju slobodni radikali i sprečava da trombociti i leukociti udaraju u zidove krvnih sudova i da se zalepe za njih. Dopuna L-Arginina je u ovim slučajevima veoma povoljna, jer dokazano sprečava brzo zakrečavanje u implantatu.
Takođe sprečava sudaranje krvnih zrnaca, a time stvaranje tromba i nastanak tromboze. Ima povoljno dejstvo na intermitentno hramanje i oboljenje perifernih krvnih sudova. Unošenje L-Arginina povoljno deluje i na prevenciju komplikacija krvnih sudova kod šećerne bolesti, a unošenje povećane količine L-Arginina može biti korisno i kod već nastalih problema krvnih sudova – zahvaljujući upravo stvaranju azot oksida koji deluje na širenje krvnih sudova. Kod šećernih bolesnika to je veoma značajno, jer L-Arginin spada u onaj mali broj aminokiselina, koje pospešuju stvaranje insulina bez povećanja koncentracije šećera u krvi. Uočeno je da povoljno deluje na ublažavanje (tzv. vaskularne) glavobolje i migrene kod nestabilnog krvnog pritiska, zahvaljujući opuštanju glatke muskulature.
Pomaže metabolizam bubrega, oslobađanje organizma od otrovnih materija, posebno u slučajevima kada se nagomila amonijum.
Pomaže imuni sistem, pogotovo ako se uzima zajedno sa vitaminom B i masnim kiselinama Omega-3.
Kod sportskih aktivnosti i treniranja pomaže održavanje odgovarajućeg mišićnog tonusa, povećava mišićnu snagu, pa čak i gubitak masti. Ubrzava regeneraciju mišića, jer razgrađuje nus proizvode metabolizma belančevina. Povećava vaskularizaciju u „razvijenim“ mišićima i zbog toga je veoma popularan među onima koji se bave bodi-bildingom.
Poboljšava cirkulaciju u krvnim sudovima mozga čime se postiže bolja koncentracija.
Lekari preporučuju korišćenje L-Arginina kod problema sa erekcijom i kao terapiju kod neplodnosti, jer pored erekcije pomaže i oslobađanje seksualnih hormona i širi zid krvnih sudova kavernoznih tela. 80% aminokiselina u spermi muškarca potiče od L-Arginina, on povećava broj spermatozoida i poboljšava njihovu pokretljivost.
Izgradnjom belančevina u telu L-Arginin regeneriše ćelije, ubrzava zarastanje rana, sprečava starenje pospešivanjem sinteze kolagena i povećanim taloženjem kolagena u ranama. Zbog toga raste potreba organizma za L-Argininom kod opekotina, povrede velikih površina kože i hiruških rana.
Pospešuje oslobađanje hormona, kao i stvaranje hormona rasta i prolaktina.
Azot oksid koji se stvara iz L-Arginina sa belim krvnim zrncima uništava bakterije i viruse. Naučna istraživanja u Japanu su dokazala da veoma intenzivno uništava viruse herpesa i gripa.
U ovom kratkom sažetku se vidi da je L-Arginin zaslužno dobio ime „čudesni molekul“ i nije slučajno, što je širom sveta u centru medicinskih i fizioloških istraživanja.

Dr. Edit Reves
Anesteziolog

 Dobitnik Nobelove nagrade, dr Murad, govori o L-Argininu 
Forever Living Products-a !!!
 Kako da nabavite ovaj izvanredni proizvod?
 Pozovite

                       064-140-44-45

                    Katarina Babovic
                                         
           katarina_babovic@yahoo.co.uk





 
FLP store in Ireland


 
FLP store in Spain

 
FLP store in Netherlands



 
FLP store in Luxembourg
 
FLP store in Greece
 
FLP store in Australia
 
FLP store in Northen Ireland
 
FLP store in Canada
 
FLP store in United Kingdom

 
FLP store in USA

FLP store in Belgium

Нема коментара:

Постави коментар