четвртак, 1. децембар 2011.

Problemi vezani za zglobove, tetive, ligamente i misice

Problemi vezani za zglobove, tetive, ligamente i misice

Povrede u sportu, kao sto je vise puta ponavljano, istezanje tetiva i ligamenata, „teniski lakat“, bolovi u ledjima, isijas, misicni reumatizam, fibromialgija, reumatska i nereumatska oboljenja mekih tkiva kao sto su zapaljenje misica, tetiva, sinovijalne membrane i zglobova, reumatoidni arthritis i psorijaticni artrits, problemi su sa kojima se svakodnevno nosi sve veci deo populacije medju kojima je najvise onih sa prekomernom telesnom tezinom, sportista i onih koji se bave teskim fizickim poslovima. Ucestalost pomenutih tegoba korelira sa godinama, a statistika ukazuje  na to da su im zene podloznije.
      Ovi problemi su najcesce resavani uzimanjem nesteroidnih anti-inflamatornih lekova u vidu tableta ili krema za spoljnu upotrebu, kao i  lekova snaznijeg dejstva poput steroida i imunosupresiva. Mnogima je poznato da nezeljeni efekti pomenutih nesteroidnih preparata poput ibuprofena nisu beznacajni (krvarenje nastalo perforacijom cireva u dvanaestopalacnom crevu i zelucu, hepatitis, poremecaj funkcionalnih testova jetre, a redje i anafilakticke reakcije).
      Postavlja se pitanje – sta bi moglo biti bezbedna i efikasna alternativa – nesto sto bi pored svojstva da otklanja bol i smiruje zapaljenje, dakle ublazi simptome bolesti, imalo sposobnost da spreci progresivne procese u smislu nastajanja novih ostecenja, a postojeca otkloni.
      U zadnjih desetak godina pojavilo se na trzistu mnogo preparata koji samostalno ili zajedno sa lekovima i procedurama zvanicne medicine daju sve bolje rezultate. Pojava ovih preparata propracena je velikim brojem studija radjenih u renomiranim zdravstvenim ustanovama koje potvrdjuju pozitivne efekte. Najbolji rezultati dobijaju se kombinovanjem preparata koji se unose oralno i lokalnom upotrebom u obliku krema ili zelea.
      Od preparata koji se uzimaju oralno najbolje rezultate dali su oni preparati koji sadrze vise prirodnih komponenata verovatno zbog sinergisticnog dejstva. Njihovim sadejstvom, ne samo da se uspesno otklanja bol, redukuje zapaljenje i obnavlja pokretljivost, vec se hrskavica stiti od daljeg „habanja“ i istovremeno stimulise stvaranje nove. Kada, uz sve pomenuto, dodamo da nezeljenih dejstava nema, jasno je da su u pitanju preparati na koje treba obratiti paznju.
Kljucni sastojci  koji ulaze u sastav su:
Glukozamin sulfat – komponenta koja je prirodni sastojak hrskavice i veoma je vazna u formiranju njene potke i infrastrukture. Sa godinama se smanjuje sposobnost organizma da je sintetise, pa je dopuna vrlo pozeljna posebno kada se ima u vidu naucno potvrdjena cinjenica da oralno uzet glukozamin definitivno nalazi nacin da udje u sastav hrskavice zgloba.
Dr. Edmund Berk kaze: “Da bismo razumeli kako glukozamin funkcionise kao podrska zdravlju zglobova, moramo pogledati strukturu kolagena i njegovih komponenti. U hrskavici, glukozaminoglikani (GAG) predstavljaju ram tkiva na koji se kolagen oslanja. Kolagen i GAG neprestano grade i reizgradjuju vasu hrskavicu.
Ovde glukozamin stupa na scenu. Glukozamin je glavni izvorni oblik GAG-a. Ali je jos vaznije da je stvaranje glukozamina iz glukoze i glutamina ogranicavajuci korak u telesnoj proizvodnji GAG-a, pa je i ogranicavajuci korak u gradjenju i reizgradnji hrskavice nakon trauma i ostecenja. Stoga telo ne moze da stvori dovoljno GAG-a za optimalno zalecenje. Dalje, tokom starenja se smanjuje i sposobnost da se glukoza konvertuje u glukozamin zbog umanjenog nivoa konvertujucih enzima glukozamin sintetaze. Oralno unosenje glukozamina kao dodatka ishrani moze znacajno povecati novo GAG-a.”
U vecini studija korisceno je dnevno 1500 mg glukozamin sulfata tokom tri uzastopna meseca. Vecina korisnika je vec izmedju 20-30 dana zbog smanjenja bolova prestala koristiti izmedju 800-1200 mg ibuprofena.
Hondroitin sulfat – takodje prirodna komponenta hrskavice; formira matriks i u kombinaciji sa glukozaminom ima izuzetno snazan amortizujuci efekat. Takodje doprinosi viskozitetu sinovijalne tecnosti u zglobovima, cime sprecava ostecenja koja bi nastala kao posledica trenja kompatibilnih povrsina spojenih zglobom.
Metilsulfonilmetan (MSM) – komponenta koja ulazi u sastav svake celije u organizmu i neophodna je u procesu sinteze proteina; primarni je izvor  sulfuril grupe kriticne u formiranju zdravog vezivnog tkiva i funkcije zglobova. Sama po sebi ima snazno analgeticko i antiinflamatorno svojstvo (smanjuje bol i upalu).
Vitamin C – nuzno je potreban za postizanje maksimalnih efekata  prethodno pomenute  komponente MSM; veoma je znacajan u produkciji kolagena i vezano za to neophodan u procesu formiranja zdrave hrskavice.
Sok od Aloa Vere – sadrzi preko 200 aktivnih supstanci neophodnih za pravilno funkcionisanje svake celije. Mnoge od njih smanjuju bol i imaju direktno protivupalno dejstvo. Ciscenjem creva obezbedjuju bolju i pravilniju resorpciju kao i izbacivanje stetnih sadrzaja iz debelog creva.
Znacajno smanjenje bola kod preparata koji pored glukozamin i hondroitin sulfata sadrze i metilsulfonilmetan (MSM) zajedno sa sokom Aloa Vere dobijeno je vec izmedju 3 i 10 dana koriscenja.

Lokalna primena – kreme, gelovi, masti.

“Tople kreme” – poboljsavaju mikrocirkulaciju, upotrebljavaju se za zagrevanje misica pre fizicke aktivnosti. U njihov sastav najcesce ulaze: eukaliptusovo ulje, mentol, Aloe Vera, lanolin, jojoba, …

“Hladne kreme” – deluju umirujuce, koriste se u prvih 48 sati posle iscasenja, uganuca, sprecavaju stvaranje otoka. Obicno se koriste i kod prosirenih vena i hemoroida. U njihov sastav najcesce ulaze: lanolin, elastin, Aloe Vera.

Kreme sa MSM (metilsulfonilmetan) – MSM ima snazno analgeticno i antiinflamatorno svojstvo. Stoga su ove kreme idealne za primenu neposredno posle povreda kostano zglobnog sistema i akutnih povreda nerava kada se bez masaze nanose na povredjene delove tela.


Sportski program Forever Living Products-a

  1. Forever Freedom ( # 196 )sadrzi bogate hranljive materije naseg stabilizovanog Aloe Vera Gela sa glukozamin sulfatom i hondroitin sulfatom, kao i vitamin C i MSM, prirodne izvore sumpora potrebne organizmu za odrzavanje zdravog vezivnog tkiva  i pokretljivosti zglobova. Obezbedjuje slobodu i lakocu pokreta !
  2. ARGI + ( # 320 )obezbedjuje sva korisna dejstva L-arginina, sadrzi 5gr po porciji plus mesavinu vitamina i omogucava da vas organizam dobije dodatnu energiju kako bi imali snage tokom celog dana. L-arginin je aminokiselina koja igra veoma vaznu ulogu u organizmu, od pomoci u deobi celija do izgradnje proteina i proizvodnji azot oskida. Najvaznije funkcije L-agrinina su: normalizacija krvnog pritiska i celokupnog kardiovaskularnog sistema, rast misica, rast i obnavaljanje kostiju i tkiva, poboljsanje muske polne funkcije, poboljsanje metabolizma masti i glukoze kao i proizvodnja hormona koji deluju protiv starenja. Usporeva procese starenja i obezbedjuje energiju i mladalacki duh bez obzira na godine !
  3. Forever Active HA ( # 264 ) predstavlja jedinstvenu formulu hijaluronske kiseline sa molekulima niske tezine, sa hidrantnim i lubrikantnim svojstvima  udruzenu sa uljem djumbira i indijskog safrana. Hijaluronska kiselina je specijalni protein koji nase telo proizvodi radi podmazivanja zglobova i misica. Sve nabrojane komponente cine ovaj proizvod jednim od najmocnijih hranljivih formula koje mozete naci na trzistu. Podmazuje vase zglobove i vraca lakocu pokreta!
  4. Nature-Min  ( # 034 ) obezbedjuje vecinu minerala potrebih ljudskom organizmu ukljucujuci kalcijum, fosfor i magneziju koji su u helatnom obliku, kombinovani u idealnim proporcijama. Minerali u nasem telu vrse tri funkcije: neki su sastavni delovi kostiju i zuba ( poput kalcijuma, fosfora i magnezijuma), drugi su topljive soli koje pomazu kontrolisanju sastava telesnih tecnosti u celijama dok neki, poput gvozdja i hemoglobina vrse ostale vitalne funkcije i deluju sa enzimima i proteinima koji su nephodni za potrosnju i akumulaciju energije.
  5. FAB Forever Active Boost ( # 321 ) je prirodni energetski napitak koji brzo i efikasno obezbedjuje dodatnu, dugotrajnu enegiju kombinacijom aloe i mesavine adaptogenih biljaka, vitamina i drugih hranljivih sastojaka. Dugotrajnu energiju obezbedjuje ADX7 tehologija, originalna mesavina adaptogenih biljaka koje su razvili vrhunski ruski sportski i naucni istrazivaci. ADX7 je pomogao ruskim atelticarima da osvoje preko 130 medalja na Olimpijskim igrama !
  6. Lite Ultra ® sa Aminoteinom ( # 324/325) sadrzi 100% preporucenih dnevnih doza (RDI) vitaminima i mineralima. Prednost daje proteinima soje koja je sporo-apsorbujuci izvor proteina i za razliku od whey proteina hrani i gradi vase misice i po nekoliko sati. Neka istrazivanja pokazuju da je i 7 sati nakon uzimanja nivo aminokiselina u krvi ostao na visokom nivou. Pored toga, sprecava razgradnju i utice na procese izgradnje misicne mase. Aminotein je jedinstvena mesavina enzima specijalno dizajniranih da razgradi proteine (na amino kiseline kao osnovne sastojke) i da na taj nacin obezbede pravilno varenje i optimalnu apsorpciju amino kiselina. 
  7. Aloe MSM Gel ( # 205 ) ( krema ) je jedinsvena kombinacija MSM supstance ( organskog sumpora ) i stabilizovanog Aloe Vera Gela. Smanjuje upalne procese i ublazava bol ! 
  8. Aloe Heat Lotion ( # 064 ) ( krema ) sadrzi cist, stabilizovan Aloe Vera Gel i eukaliptusovo ulje cime pomaze lokalno zagrevanje i ima izuzetno umirujuce dejstvo. Opusta misice i vraca im snagu! 

za dodatne informacije pozovite
              064-140-44-45
          Katarina Babovic 
    Independent distributor
   Forever Living Products                                                                     
katarina_babovic@yahoo.co.uk

Нема коментара:

Постави коментар